„PNL va susține ce dorește PNL, nu ce vede la televizor”, a răspuns Dan Vîlceanu, secretar general al PNL, când a fost întrebat dacă liberalii vor continua să îl susțină pe Florin Cîțu drept premier. El a declarat, că, personal crede că președintele partidului trebuie să rămână susținut drept premier, așa cum s-a decis la congres.
Declarațiile au fost făcute înaintea ședinței Biroului Executiv al Partidul Național Liberal, de vineri, de la ora 11.00, în contextul în care este aşteptată o decizie privind formarea noului guvern, după o primă discuţie avută miercuri după-amiaza de Dacian Cioloș, premierul desemnat de președintele Iohannis după consultări, cu liderii PNL, UDMR şi grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, care s-a încheiat fără o înțelegere concretă.
„Nu e vorba de a se sacrifica nimeni, Partidul Național Liberal își desemnează premierul, am avut un congres, cred că lucrurile astea au fost foarte clare, inclusiv, mă rog, prezența președintelui care acolo a spus pe scenă că premierul Florin Cîțu nu trebuie să demisioneze și nici să fie demis, s-a întâmplat ce s-a întâmplat în Parlament. Sunt convins că cei de la USR își vor găsi un sprijin în aliații lor de la PSD și AUR și, dacă nu își găsesc, intrăm în procedura constituțională și toată lumea sper să treacă peste perioada asta cât mai repede”, a spus Dan Vîlceanu.
El a ezitat să răspundă dacă, la următoarele negocieri, Florin Cîțu va continua să fie susținut pentru poziția de premier.
„Avem o ședință astăzi, discutăm și lucrurile astea, dar aș vrea să fie foarte clar principiul: Guvernarea se face în jurul PNL, iar premierul și miniștrii sau reprezentanții PNL în Guvern sunt deciși de PNL și de nimeni altcineva”.
El a răspuns, într-un final, în nume personal, că nu crede că Florin Cîțu ar trebui schimbat ca propunere de premier: „Dacă mă întrebați pe mine persoanal, nu! Florin Cîțu trebuie să rămână premierul nostru. Din punctul meu de vedere, nu trebuie să se schimbe, am avut un congres acum două săptămâni și jumătate, Florin Cîțu este președintele PNL. Înțeleg dorința celor dela USR de a destabiliza PNL, dar nu se va întâmpla asta”.
În ceea ce privește susținerea pentru guvernare, Dan Vîlceanu a spus că se va vedea în Parlament, atunci când a fost întrebat de riscul de a o pierde, dacă continuă să îl srijine pe Florin Cîțu la Guvern. „Și noi am crezut că dl Cioloș are susținere acum, având în vedere că a strâns o majoritate să dea jos Guvernul și am văzut că nu e așa. Asta se va vedea în Parlament, iar majoritățile se testează doar în Parlament”, a spus Dan Vîlceanu.
Dacian Cioloș, a declarat, marți, la B1Tv, că în cazul în care nu va ajunge la o înțelegere cu PNL și UDMR pentru a forma o majoritate cu care să formeze noua structură guvernamentală, atunci există două variante pe care le poate lua în calcul – depunerea mandatului sau formarea unui Guvern minoritar.
Desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru, conform art. 103 din Constituție, se face în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, se prevede în legea fundamentală.